Међународна конференција Праћење квалитета рада школа у Србији

Међународна конференција Праћење квалитета рада школа у Србији одржана је у Београду, 2. октобра 2012. године, у Палати Србија. На Конференцији су учествовали представници Образовног инспектората Краљевине Холандије и наши стручњаци из области образовања и васпитања.

Мр Драган Банићевић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, отворио је Конференцију и пожелео добродошлицу свим учесницима и гостима. Након тога, учесницима и гостима Конференције обратио се у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја  Републике Србије Мухедин Фијуљанин, истичући да је Србија усвојила европске стандарде квалитета рада образовних установа из кључних међународних докумената из области осигурања квалитета и да је потребно активно радити на њиховој примени у пракси.

Госпођа Хони ван Амелсворт, директор за спољне послове Холандског инспектората за образовање, је у својој презентацији Спољашња евалуација - боље образовање изнела детаљан процес евалуације, а потом представила SICI - организацију националних и регионалних инспектората у образовању у Европи, основану 1995. године у Дилингену, у Немачкој. Потом је мр Гордана Чапрић, заменик директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, говорила о квалитету у образовању. У својој презентацији Систем осигурања квалитета у Србији представила је домаће и међународне пројекте, у којима је Завод носилац или учесник, из области осигурања квалитета.

На крају првог радног дела Конференције, излагање је имао др Зоран Костић, помоћник министра просвете Републике Србије. Он је кроз презентацију Спољашње вредновање школа у Србији описао како функционише систем спољашњег вредновања у образовном систему Србије.

После паузе, Јасмина Ђелић и мр Саша Гламочак, руководиоци центара у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, су имали презентацију Завршни испит као подршка спољашњем вредновању - Извештај за 2011/2012. годину. Они су први пут изашли у јавност са резултатима завршног испита спроведеног у јуну ове године.

Потом је Марија Крнета, просветни саветник и вођа тима евалуатора, представила искуство из праксе јер је била члан тима за спољашњу евалуацију која је вршила прву евалуацију школе у Србији, у ОШ „Карађорђе" из Београда.  Након тога, директор ове школе, Милан Жегарац, је говорио о евалуацији из перспективе запослених, ученика и родитеља ученика.

Пре дискусије, присутнима се обратио Френк Крафорд, међународни консултант и бивши начелник инспектора образовања у Шкотској, Праћење квалитета рада школа у Србији - Обука екстерних евалуатора. Он је изложио процес, како се стигло до националног система евалуације и закључио да је постигнут огроман успех и да као резултат тога имамо високообучене евалуаторе, Правилник и Приручник.

Након дискусије уручени су сертификати учесницима обука и сертификат  ISO 9001:2008 Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања, а који је сертификован од стране сертификационе агенције Биро веритас.

Презентације свих говорника можете преузети овде.

Врх стране