Међународнa конференцијa „Праћење квалитета рада школа у Србији“

Пројекат Развој стандарда и инструмената за спољашње вредновање квалитета рада образовно-васпитних установа, који је реализован од јуна 2008. године кроз сарадњу Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Образовног инспектората Краљевине Холандије, уз учешће и подршку Министарства просвете, свој врхунац је достигао 15. децембра 2010. године, на Међународној конференцији Праћење квалитета рада школа у Србији, која је одржана у Палати Србије на Новом Београду.

Модератор Конференције била је Гордана Чапрић, заменик директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Програм рада можете преузети ОВДЕ.

На Конференцији су учествовали наши стручњаци из области образовања и васпитања и представници Образовног инспектората Краљевине Холандије, али и стручњаци из других земаља, као што су Енглеска и Шкотска. Мр Драган Банићевић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања отворио је Конференцију и пожелео добродошлицу свим учесницима и гостима. Након тога, учесницима и гостима Конференције обратио се министар просвете Републике Србије, проф. др Жарко Обрадовић, истичући да је Србија усвојила европске стандарде квалитета рада образовних установа и да је потребно активно радити на њиховој примени у пракси.

Председник Удружења образовних инпектората европских земаља (The Standing International Conference of Inspectorates - SICI) и бивши главни инспектор за образовање Инспектората за образовање Њеног величанства у Шкотској, Грајам Доналдсон (Graham Donaldson) је у својој презентацији Боља инспекција, боље образовање навео главне улоге инспектора, њихове дужности и обавезе, као и карактеристике „паметне инспекције". Након тога, државни секретар у Министарству просвете Републике Србије, др Тинде Ковач Церовић, говорила је на тему Систем осигурања квалитета у Србији.

Рик Стур (Rick Steur), главни инспектор за средње, стручно и високо образовање при Холандском инспекторату за образовање причао је о комбиновању традиције и иновација при инспекцији рада школе и школских система, представљајући поједине резултате вредновања рада школа у Холандији.

Затим се учесницима и гостима Конференције обратила госпођа Хони ван Амелсворт (Gonnie van Amelsvoort), директор за спољне послове Холандског инспектората за образовање. У својој презентацији Праћење квалитета рада школа у Србији поделила је са присутнима своја искуства о текућем пројекту, као и кораке које треба да предузмемо у наредном периоду.

На крају првог радног дела Конференције, реч је добио и магистар Зоран Костић, помоћник министра просвете Републике Србије. Он је кроз презентацију Екстерна евалуација у функцији контроле квалитета рада школа у Србији објаснио начине вредновања квалитета рада установа, структуру документа Стандарди квалитета рада образовно-васпитних установа, као и изворе доказа о квалитету рада школа.

Након кратке паузе, стручни тим Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања који су чинили Јелена Најдановић Томић, мр Саша Гламочак, Јасмина Ђелић и спец. Видосава Граховац, представили су Национални оквир квалитета за вредновање рада образовно-васпитних установа Србије, посебно истичући области квалитета рада који обухватају све кључне аспекте рада школе, затим стандарде који су постављени као остварени циљеви, као и показатеље у којима се препознају захтеви који су у „зони наредног развоја" школа.

Искуства из пилот истраживања националног оквира квалитета рада у школи представили су Гордана Цветковић, начелница Школске управе Београд, у оквиру Министарства просвете, и Илија Јовичић, директор Основне школе „Лазар Саватић", у Земуну, која је била део пилот пројекта екстерне евалуације, реализованог у октобру 2010. године. Они су истакли који су кораци претходили екстерном вредновању, односно које су биле припремне активности, како у школи, тако и међу инспекторима, која је била методологија рада. Затим су дочарали како је текао процес у школи, посебно истичући своје утиске о пилот пројекту екстерног вредновања.

Презентације свих говорника можете преузети ОВДЕ.

Након излагања свих предавача, отворен је панел за питања, коментаре и дискусију, где су сви присутни имали права да јавно поставе питања и да коментаришу ток рада и резултате у протекле две године сарадње Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања и Образовног инспектората Краљевине Холандије. Учесници и гости су углавном изразили задовољство и честитке на досадашњем раду, као и подршку за даљи развој стандарда квалитета рада образовно-васпитних установа. Документ Стандарди квалитета рада образовно-васпитних установа можете прузети ОВДЕ.

Церемонија затварања Међународне конференције уприличена је поделом серификата учесницима пројекта Развој стандарда и инструмената за спољашње вредновање квалитета рада образовно-васпитних установа који су својим радом стекли услове за добијање сертификата. Тридесет учесника из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Министарства просвете и Завода за унапређивање образовања и васпитања добили су сертификате који документују да су спремни да самостално и компетентно примене методологију екстерног вредновања коју су развили током заједничког двогодишњег рада. Свечана церемонија доделе сертификата водили су Рик Стур (Rick Steur) и Грајам Доналдсон (Graham Donaldson).

Врх стране